Rolnicy uprawiający soję wiedzą, że drób i zwierzęta gospodarskie jedzą paszę wytwarzaną z nasion soi.

Ale wraz z rosnącym sektorem akwakultury mogą usłyszeć o karpiu, łososiu, tilapii i innych gatunkach ryb, które również karmi się paszami pochodzenia roślinnego. Każdy gatunek ryby wymaga specjalnego preparatu paszowego, a mączka sojowa, bardziej zrównoważona i tańsza alternatywa dla mączki rybnej, stanowi doskonałe źródło białka, które może zaspokoić unikalne potrzeby każdej odmiany ryby hodowlanej. Karp to popularna nazwa dużej grupy ryb słodkowodnych pochodzących z Europy i Azji. Działania akwakultury z udziałem gatunków na tych kontynentach sięgają tysięcy lat. Odmiana powszechnie hodowana to karp królewski. Mączka sojowa często stanowi od 50 do 60 procent całkowitego składu paszy dla karpia ze względu na jej smakowitość i doskonałą wartość odżywczą dla gatunku, w tym wysoki poziom surowego białka, komplementarny profil aminokwasowy i stosunkowo wysoką strawność składników odżywczych. Karp bardzo chętnie spożywa mączkę sojową, a wiele innych gatunków ryb również dobrze reaguje, gdy mączkę rybną zastępuje się mąką sojową jako główne źródło białka.

Wiele gatunków ryb jest intensywnie hodowanych w różnych częściach świata, aby zaspokoić zapotrzebowanie konsumentów.

Ze względu na rosnącą cenę mączki rybnej, która stanowi ponadprzeciętną ilość paszy dla ryb mięsożernych, zrównoważona podaż wymaga zastosowania alternatywnych źródeł białka, takich jak sojowa mąka Golden Carp. Akwakultura w dalszym ciągu przyczynia się w większym stopniu do zaopatrzenia ludzkości w żywność i będzie wymagała większej produkcji śruty sojowej. Połączone prace nad kampaniami w branży soi, zwierząt hodowlanych i drobiu mogą pobudzić rozwój na nowych i wschodzących rynkach, podczas gdy innowatorzy firm spożywczych dopasowują produkty sojowe do każdego stylu życia i potrzeb odbiorcy. Dzięki tym odkryciom i możliwościom rynkowym rolnicy soi mogą pomóc w karmieniu całego świata tańszą alternatywą dla innych źródeł wysoko przyswajalnego białka.