Dużo łatwiej jest zamówić na wynos niż gotować.
W końcu możesz siedzieć i czekać, a potem nie ma sprzątania. Ale kiedy sam gotujesz, masz większą kontrolę nad składnikami i smakuje lepiej, ponieważ pochodzi z twojego serca. Oto kilka wskazówek dotyczących gotowania, dzięki którym odłożysz książkę telefoniczną i wyjmiesz garnki.Wcięcie środka kotleta hamburgerowego nawet o pół cala zapobiegnie wybrzuszaniu się podczas gotowania. Wystarczy szturchnięcie w środku przed gotowaniem, co pozwoli na bardziej równomierne rozprowadzenie ciepła i zapobiegnie puchnięciu burgera na wierzchu, co większość z nas jest zbyt dobrze zaznajomiona.Nie bój się eksperymentować. Nie ma reguły, która mówi, że musisz dokładnie przestrzegać przepisu. Jeśli nie dbasz o składnik, pomiń go. Jeśli uważasz, że inny składnik smakowałby lepiej, zastąp go. Jeśli uważasz, że danie czegoś brakuje, dodaj to.Upewnij się, że pieczona ryba jest wilgotna i delikatna, gotując „en papillote”. To francuska technika, która odnosi się do ryby pieczonej w pergaminowo-papierowej paczce. Połóż wybrane ryby i warzywa na środku dużego kawałka papieru pergaminowego. Połącz ze sobą brzegi papieru, zagnij je mocno, aby utworzyć zgrzew i piecz przez 10 do 15 minut w 450 stopniach. Ryby i warzywa parują w opakowaniu, dzięki czemu są wilgotne i delikatne, tworząc smaczne, zdrowe danie. (Sprzątanie jest równie łatwe – po prostu wyrzuć papier po jedzeniu!)Przygotuj składniki, naczynia i przybory kuchenne przed rozpoczęciem gotowania. Twój czas spędzony w kuchni zostanie znacznie skrócony i będziesz mieć mniejszą szansę na błąd, gdy to zrobisz.
Pamiętaj, aby przygotować również potrzebne przyprawy.Twoje ciasto może się zepsuć, jeśli proszek do pieczenia jest za stary.
W większości przypadków nie pamiętasz, kiedy kupiłeś pudełko, które właśnie znalazłeś w szafce. Nie ryzykuj z tym, przetestuj to. Wsyp jedną łyżkę proszku do pieczenia do jednej trzeciej szklanki wody. Jeśli musuje, dobrze jest go użyć. Jeśli nie, wyrzuć to i kup nowe pudełko, ponieważ to, co masz, jest za stare.Posypywanie mąką formy do pieczenia wymaga wielu przepisów. Jest niezbędny do pieczenia, ale pozostawia nieatrakcyjną białą powłokę na boku ciasta. Zmień trochę przepis i użyj suchej mieszanki do ciast zamiast mąki. Nieatrakcyjny biały osad z boku ciasta zniknie.Zawsze wybieraj gotowanie z winem, które sam wypijesz. Jeśli nawet nie lubisz smaku wina, z którym gotujesz, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie spodoba ci się to, co robisz! Wybierz więc dobre wino, które znasz, a Twoje danie polubisz jeszcze bardziej.Grzyby pochłaniają duże ilości wody, a ten nadmiar wody trafi do wszystkiego, z czym gotujesz. Zetrzyj każdego grzyba czystą wilgotną szmatką, aby przygotować je do gotowania.Kiedy gotujesz danie, które wymaga smażenia, dodaj olej wokół krawędzi patelni, a nie bezpośrednio na potrawę. Daje to szansę na podgrzanie oleju, zanim dotrze do potrawy znajdującej się na środku patelni. Gorący olej zapewni lepsze rezultaty i sprawi, że danie będzie lepiej smakować.Gotowanie własnych posiłków może być wspaniałym przeżyciem. Skorzystaj z tych wskazówek, aby rozruszać swoją kuchnię i na nowo odkryć, jak satysfakcjonujące może być zjedzenie posiłku, który przygotowałeś własnymi rękami w kuchni. Wiesz co? Twój posiłek prawdopodobnie smakuje lepiej niż jakikolwiek posiłek na wynos.