Dobry piec nie powinien nagrzewać się na zewnątrz. Dlatego też musi posiadać odpowiednią izolację, tak aby ciepło pozostawało wewnątrz.
Ma to duże znaczenie jeżeli piekarnik będzie wolno stojący, chociaż obecnie najczęściej znajdziemy modele do zabudowy. Obecnie najczyściej klienci wybierają piece konwekcyjne, gdzie ciepło jest równomiernie rozprowadzane w całej komorze piekarnika. Ponieważ wentylator odpowiadający za cyrkulację cieplną nie znajduje się w komorze piekarnika, piekarnik można wypełnić prawie całkowicie, o ile pozostanie trochę przestrzeni na cyrkulację powietrza między potrawą a ścianami piekarnika. Zapewnia to większą wydajność, a także oszczędność energii. Mięso, drób, ryby i owoce morza doskonale gotują się dzięki konwekcji.
Jednak gotowanie konwekcyjne działa tylko wtedy, gdy poruszające się powietrze ma bezpośredni kontakt z żywnością, przykładowo mięsa pieczone w zamkniętej brytfannie nie będą piec się inaczej w piecu konwekcyjnym niż w standardowym modelu.
Ogólnie rzecz biorąc, piece konwekcyjne to świetna inwestycja w celu zwiększenia produktywności i efektywności w kuchni. Mając do dyspozycji wiele modeli i rozmiarów gazowych lub elektrycznych, można znaleźć taki, który będzie pasował do indywidualnych potrzeb, niezależnie od tego, czy jest to model do użytku komercyjnego, czy domowego. Konwekcja posiada kilka zalet, dzięki równomiernemu opływowi powietrza potrawy są przygotowywane szybciej, jak również można je piec w niższych temperaturach w porównaniu do tradycyjnych piekarników. Jest to bardzo duża zaleta, ponieważ oszczędzamy czas, a także możemy zaoszczędzić na wydatkach za energię elektryczną. Oczywiście piekarniki mogą obecnie posiadać wiele różnych funkcji, przykładem może być opróżnienie włączenia piekarnika. Ta funkcja, pozwala wybrać czas rozpoczęcia pieczenia przez piekarnik. Dzięki temu można ustawić czas w taki sposób aby otrzymać ciepły posiłek po powrocie z pracy. Obecnie najpopularniejsze są piece wsadowe elektryczne, które są bardzo wygodne w obsłudze.